Obiskovalci muzeja si v lastni režiji ogledajo dva kulturna spomenika 1. kategorije, cimprači, razstavo vaških lončarskih mojstrov, črno kuhinjo ter staro kopasto peč za žganje redukcijske (črne) lončevine. Večino dni v letu je v muzeju moženo videti tudi oblikovanje na lončarskem vretenu. Po dogovoru lahko za vretenu sedejo tudi obiskovalci. V sklopu muzeja obratuje tudi prodajalna tradicionalnih lončarskih izdelkov, prav tako je možen tudi nakup sodobnih keramičnih produktov podjetja Keramika Bojnec.

Obratovalni čas muzeja je praviloma med 9h in 17h. Za skupine nad 10 oseb je v muzeju organiziran voden ogled, za tovrstni ogled je zaželjeno, da se skupina pred obiskom tudi najavi.

 

TURISTIČNA PONUDBA


1. PAKET


Osnovni paket vsebuje voden ogled z predstavitvijo dela na lončarskem vretenu: ogled »lončarjeve cimprače« z razstavo vaških lončarskih mojstrov 20. stoletja, ogled hiše kulinarike z delujočo črno kuhinjo, ogled žganjarne, prikaz izdelave posode na lončarskem vretenu in ogled stare kopaste peči ter možnost nakupa izdelkov keramike Bojnec.

Cena: 2,50 eur / Trajanje: 50 do 60 minut2. PAKET


Poleg vsebine osnovnega paketa (1. paket) gostom postrežemo s kosom prekmurske gibanice in kozarcem (2dcl) domačega jabolčnega soka oz. vina.                                                      

Cena: 6 eur / Trajane: 1h ali večPONUDBA ZA OSNOVNO ŠOLO

 
1. PAKET

Vsebina paketa je prilagojena osnovnošolcem. Seznanijo se z osnovnimi pojmi kot so: lončarska obrt, lončarsko vreteno, glina, ilovica, kopasta peč, cimprača, črna kuhinja... Na preprost način se predstavi značilno črno lončevino, pojasni kako so gradili cimprače in ogleda črno kuhinjo v hiši kulinarike. Pokuka se v staro žganjarno in na kratko pojasni, kako se prideluje žgano pijačo. K ogledu sodi predstavitev oblikovanja na lončarskem vretenu, ki je prav tako prilagojen starostnim skupinam.  Po ogledu naj bi učenci  bili seznanjeni z osnovnimi značilnostmi pomurske regije, učencem višje stopnje se podrobneje pojasni lastnosti črne lončevine, gradnje butanic in cimprač, seznanijo se z načinom izvedbe slamnate strehe in organizacijo prostorov v cimpračah in pripravi hrane v črni kuhinji. Vsi učenci so seznanjeni s klasično izdelavo lončevine in njihovo uporabo ter imajo možnost, da se pobližje seznanijo, otipajo, pregnetejo in občutijo glino.


cena: 2,5 eur  /  trajanje 45 min do 1h2. PAKET

Poleg zgoraj opisanega ogleda (1. paket), se osnovnošolcem ponudi hrana, pripravljena v črni kuhinji, torej učenci tudi pokusijo avtohtono jed, katere način priprave so spoznali med ogledom hiše kulinarike. Ponudba zajema kos prekmurske gibanice in 2dcl domačega jabolčnega soka. Kulinarični dodatek drugega paketa je namenjen predvsem tistim, ki želijo za nekaj časa posedeti v avtohtonem ambientu in hkrati pokusiti dobrote iz dišeče črne kuhinje. 


 
cena: 6 eur  / trajanje: 1h ali več


 
PONUDBA ZA SREDNJO ŠOLO

 
1. PAKET

Vsebina paketa je prilagojena srednješolcem. Poleg osnovnih pojmov lončarske obrti, se podrobneje seznanijo z redukcijskim žganjem črne lončevine, lastnostmi keramike in sodobnejšo tehnologijo izdelave keramike. Poleg ogleda dveh avtohtonih cimprač, je predstavljena umestitev objektov v razvoj bivalne arhitekture, značilnosti rezane, butane in cimprane gradnje. Lastnosti gline po vgranji, uravnavanje mikroklime v notranjosti objektov, odzivnost slamnate kritine na zračni pritisk, kulinarične posebnosti regije in značilnosti črne kuhinje. V sklopu kulinarike se predstavi in ogleda tudi žganjarno. Med predstavitvijo na lončarskem vretenu je možnost, da se udeleženci  pobližje seznanijo in soočijo z glino. Po ogledu naj bi srednješolci spoznali razvoj vernakularne arhitekture v panonskem svetu in celoten postopek izdelave lončenih in keramičnih izdelkov, vse od nastanka gline v naravi, izkopa, obdelave, priprave, tehnik oblikovanja, načinov žganja do končne uporabne vrednosti produkta.


cena: 2,5 eur  /  trajanje 45 min do 1h


2. PAKET

Poleg zgoraj opisanega (1. paket) se srednješolcem ponudi hrana, pripravljena v črni kuhinji, torej učenci tudi pokusijo avtohtono jed, katere način priprave so spoznali med ogledom hiše kulinarike. Ponudba zajema kos prekmurske gibanice in 2dcl domačega jabolčnega soka, kar je primerno za krajše posedanje  v avtohtonem ambientu kulturnih spomenikov.


cena: 6 eur  / trajanje: 1h ali več

 


 

Zavod Lončarska vas Filovci

Filovci 20

9222 Bogojina

 

turistične informacije:

 

Ana Bojnec

TEL:  +386­ 2 5479 130

muzej@bojnec.com                          

 

 

kako do nas?