plakat

 

letak2

 

 

6. FESTIVAL VINA IN KULINARIKE      23. junij 2012

 

Festival vina in kulinarike  se že šesto leto odvija v vasi Filovci in na okoliških gričih, njegova bogata vsebina pa veliko prispeva h kakovosti turistične ponudbe destinacije.

            Sama prireditev je namenjena zavzemanju za sožitje hrane in vina v povezavi s kulturno dediščino lončarstva, ki oblikuje posebnost in avtentičnost celostne turistične ponudbe kraja in celotne destinacije.

Vsak obiskovalec lahko plača znesek 6€ in prejme lično izdelano glineno posodo, s katero degustira domače jedi po sistemu »all-you-can-eat« ali pa plača 4€ za nakup plastičnega krožnika in degustira po istem sistemu.

Poleg tega bodo obiskovalci imeli tudi možnost degustirati odlična prekmurska vina.

            Vsi, ki soustvarjamo to prireditev skozi vse leto in smo del nje na dan, ko nas obiščejo turisti iz vse Slovenije in tujine, si želimo v turistični ponudbi promovirati predvsem kakovostno domačo (prekmursko) kulinariko in vino kot del nacionalnega bogastva.

 

            Komu je prireditev namenjena:

 

            Prireditev je s svojo pestro ponudbo namenjena vsem tujim in domačim obiskovalcem, ki želijo spoznati kulinariko prekmurskega prostora v preteklosti in sedanjosti in spoznati kulturno dediščino skozi oko in roko.

Obiskovalce želimo omogočiti, da za simbolično ceno, kar najbolje spoznajo našo hrano in vino, slišijo izkušnje in doživijo harmonijo kraja skozi čas in postanejo del filovske zgodbe.

Poskrbljeno je za vse generacije s hrano, pijačo in nepozabnimi doživetji, ki jih ponuja lončarska in kuharska delavnica za mlade in starejše obiskovalce. Želimo si, da gostom, ki nas obiščejo na ta dan na prav poseben način zapolnimo vedoželjnost in s tem prebudimo željo, da nas ponovno obišče z novim gostom.

 

Spremljajoči program:

 

-      lončarska delavnica (obiskovalci lahko poskusijo svoje ročne spretnosti –otroci in odrasli)

-      kuharska delavnica (otroci in odrasli)

-      prikaz izdelave retaša in prekmurske gibanice

-      peka plemenjaka

-      stojnična prodaja domačih pridelkov in izdelkov (vino, bučno olje, sadje, prekmurska gibanica…)

-      možnost nakupa lončenih izdelkov

-      nastop ljudskih pevk

-      nastop mladih recitatorjev

-      živa glasba ...

 

 

 

Vljudno vabljeni 23. Junija v Filovce

 

 

 

 

vabilo.jpg

 

minule prireditve:

 

5. Festival vina in kulinarike

 

 

Festival vina in kulinarike  se že peto leto odvija v vasi Filovci in na okoliških gričih, njegova bogata vsebina pa veliko prispeva h kakovosti turistične ponudbe. Sama prireditev je namenjena zavzemanju za sožitje hrane in vina v povezavi s kulturno dediščino lončarstva. Prireditev je zasnovana na dnevu odprtih vrat lončarske vasi in odprtju treh vinskih kleti na naših okoliških gričih. 

 

 

 

 

 

Dan odprith vrat

dan_odprtih_vrat.jpg

 

V sklopu dneva odprtih vrat 5. septembra 2009 smo v muzeju organizirali žganje redukcijske lončevine v stari kopasti peči.   Poleg dražbe črno žgane lončevine,  je potekala tudi otvoritev novo nastale prodajalne, ki poleg tradicionalnih lončarskih izdelkov ponuja tudi tehnološko zahtevneše produkte Keramike Bojnec. Kulturno-turistično društvo Filovci je pripravilo avtohtone jedi, ki so bile pripravljene in postrežene v črni kuhinji hiše kulinarike. Obiskovalci so imeli možnost pokusiti avtohtono kulinariko in se pomeriti v oblikovanju na vretenu. Vstop je v muzej na prostem Filovci je bil tega dne prost.

 

 

 

Podelitev Murkove nagrade Radovljica

murkova_listina.jpg

 

Na 22. podelitvi Murkovih nagrad za dosežke na področju etnologije je Alojz Bojnec, ustanovitelj in vodja Zavoda lončarska vas Filovci, prejel Murkovo listino. Slovensko etnološko društvo je listino podelilo za izvirno predstavitev in ohranjanje kulturne dediščine in lončarske obrti v Prekmurju. Slovestnost je potekala 11. novembra 2008. Listina je na ogled v muzeju.

 

 

 

otvoritev Hiše kulinarike

kulinarika.jpg

 

V septembru 2008 je Zavod lončarska vas Filovci izvedel otvoritev obnovljene črne kuhinje. Dogodek je potekal v duhu filovske kulinarike, saj so vaške gospodinje pripravile obilo avtohtonih jedi. Po zaključenem uradnem delu so obiskovalci lahko lončeni krožnik, ki so ga prejeli za dobrodošlico, napolnili s pogačami, dodoli, retaši, zlevanko, gibanco...
 

 

 

 

otvoritev Lončarske vasi Filovci

delavnica.jpg

 

Osrednja prireditev ob otvoritvi Lončarske vasi je bila 23. septembra 2006. Na ogled smo pripravili predstavitev filovskih lončarskih mojstrov 20. stoletja in njihovih ohranjenih izdelkov. Obiskovalcem je na ogled tudi razstava unikatne keramike priznanih slovenskih oblikovalcev. Fotografije iz slovesnosti si lahko ogledate v galeriji

 

 

 

keramična delavnica

drustvo_keramikov.jpg

 

Delavnica Društva keramikov in lončarjev Slovenije je potekala 20. in 21. aprila 2007 pod vodstvom predsednice prof. Dragice Čadež-Lapajne. Ostali udeleženci so bili: Irena Kramer, Mojca Rudolf, Majda Schlosser,. Marina Lipar, Stanka Janžič, Polde Janžič, Tatjana Dobovšek in Boštjan Dobovšek. Utrinke iz delavnice si lahko ogledate v galeriji.

 

 

 

redukcijsko žganje

crno_zganje.jpg

 

Prvi vikend v juniju smo izvedli redukcijsko žganje lončevine. Med žganimi izdelki so tudi razna avtorska dela nekaterih članov Društva keramikov in lončarjev Slovenije. Izdelki so na ogled v lončarski vasi. Nekaj fotografij je tudi v galeriji.