napovedujemo:

 

 

 

minule prireditve:

 

Poletni koncert moškega vokalnega kvinteta Aeternum 

koncert.jpg

 

Odlična vokalna zasedba Aeternum je v večrnih urah s svojim nastopom navdušilo veliko število obiskovalcev, ki so prišli prisluhnit ubranemu petju. Poleg izvrstnega izvedbe je koncert zaznamoval avtohtoni ambient pomurske krajine. KOncert je potekal 18. avgusta 2010.

 

 

 

Dan odprith vrat

dan_odprtih_vrat.jpg

 

V sklopu dneva odprtih vrat 5. septembra 2009 smo v muzeju organizirali žganje redukcijske lončevine v stari kopasti peči.   Poleg dražbe črno žgane lončevine,  je potekala tudi otvoritev novo nastale prodajalne, ki poleg tradicionalnih lončarskih izdelkov ponuja tudi tehnološko zahtevneše produkte Keramike Bojnec. Kulturno-turistično društvo Filovci je pripravilo avtohtone jedi, ki so bile pripravljene in postrežene v črni kuhinji hiše kulinarike. Obiskovalci so imeli možnost pokusiti avtohtono kulinariko in se pomeriti v oblikovanju na vretenu. Vstop je v muzej na prostem Filovci je bil tega dne prost.

 

 

 

Podelitev Murkove nagrade Radovljica

murkova_listina.jpg

 

Na 22. podelitvi Murkovih nagrad za dosežke na področju etnologije je Alojz Bojnec, ustanovitelj in vodja Zavoda lončarska vas Filovci, prejel Murkovo listino. Slovensko etnološko društvo je listino podelilo za izvirno predstavitev in ohranjanje kulturne dediščine in lončarske obrti v Prekmurju. Slovestnost je potekala 11. novembra 2008. Listina je na ogled v muzeju.

 

 

 

otvoritev Hiše kulinarike

kulinarika.jpg

 

V septembru 2008 je Zavod lončarska vas Filovci izvedel otvoritev obnovljene črne kuhinje. Dogodek je potekal v duhu filovske kulinarike, saj so vaške gospodinje pripravile obilo avtohtonih jedi. Po zaključenem uradnem delu so obiskovalci lahko lončeni krožnik, ki so ga prejeli za dobrodošlico, napolnili s pogačami, dodoli, retaši, zlevanko, gibanco...
 

 

 

 

otvoritev Lončarske vasi Filovci

delavnica.jpg

 

Osrednja prireditev ob otvoritvi Lončarske vasi je bila 23. septembra 2006. Na ogled smo pripravili predstavitev filovskih lončarskih mojstrov 20. stoletja in njihovih ohranjenih izdelkov. Obiskovalcem je na ogled tudi razstava unikatne keramike priznanih slovenskih oblikovalcev. Fotografije iz slovesnosti si lahko ogledate v galeriji

 

 

 

keramična delavnica

drustvo_keramikov.jpg

 

Delavnica Društva keramikov in lončarjev Slovenije je potekala 20. in 21. aprila 2007 pod vodstvom predsednice prof. Dragice Čadež-Lapajne. Ostali udeleženci so bili: Irena Kramer, Mojca Rudolf, Majda Schlosser,. Marina Lipar, Stanka Janžič, Polde Janžič, Tatjana Dobovšek in Boštjan Dobovšek. Utrinke iz delavnice si lahko ogledate v galeriji.

 

 

 

redukcijsko žganje

crno_zganje.jpg

 

Prvi vikend v juniju smo izvedli redukcijsko žganje lončevine. Med žganimi izdelki so tudi razna avtorska dela nekaterih članov Društva keramikov in lončarjev Slovenije. Izdelki so na ogled v lončarski vasi. Nekaj fotografij je tudi v galeriji.